IEMT werkt direct met het gevoelssysteem. Vanuit een problematisch gevoel in het heden wordt d.m.v. vragen terug gespoord naar de kern van het probleem. Dit is het moment waarop iemand geleerd heeft zich zo te voelen of te zijn. Door op deze herinnering oogbewegingen toe te passen instrueer je het brein om breder te kijken, te denken en te voelen m.b.t. deze herinnering. Er ontstaat er meer afstand, de herinnering wordt vager, en de emotionele lading verdwijnt. De herinnering wordt geneutraliseerd opgeslagen in het passieve geheugen en zal niet langer impact hebben op het heden. Het brein heeft geleerd om op een andere manier te voelen of te zijn.
- IEMT kent een post-traumatisch stress protocol dat zowel voor de begeleider als cliënt zeer prettig is, omdat de cliënt niets over de inhoud hoeft te vertellen. Er kan snel en effectief gewerkt worden met de gevoelens en beelden waar iemand last van heeft. De cliënt hoeft hierdoor niet de hele ervaring te herbeleven. Dit is zeker bij traumatische ervaringen prettig voor zowel cliënt als coach/therapeut.
- Er kan worden gewerkt op identiteitsniveau: identiteitsdelen die stil zijn blijven staan in ontwikkeling kunnen weer in ontwikkeling worden gebracht.
- Er kan worden gewerkt met het zelfbeeld: overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg, ik ben een nul, ik ben zwak, ik ben dom’ zijn vaak gemakkelijk te neutraliseren.
Bovenstaande tekst is van Anne ten Brinke; IEMT trainer en coach.
Meer informatie is ook te vinden op The Association for IEMT Practitioners.